Válás egyszerűen, mediátorral

Ha a házasság menthetetlenül megromlik, és a felek úgy döntenek, hogy válni szeretnének, akkor többféle módon tehetik ezt meg.

Klasszikus esetben mindketten keresnek maguknak egy jó ügyvédet, aki képviseli az érdekeiket a másikkal szemben, a bíróság előtt. Ez általában hosszadalmas és drága folyamat, aminek a legtöbbször az a célja, hogy az adott fél minél jobban jöjjön ki a házasságból illetve a válásból, azaz minél több maradjon/jusson az anyagi javakból és, ha közös gyerekek is vannak, akkor minél több jusson a velük töltött időből. 

Egyre többen választják azonban a mediátor segítségével történő válást, amikor a két szembenálló fél egy semleges szakembert kér fel arra, hogy segítsen megtárgyalni azokat a kérdéseket, amelyeket a házasság felbontásához a bíróság elvár. A mediáció során tehát a felek – bár továbbra is ellentétesek az érdekeik,  – közvetlenül kommunikálnak egymással a mediátor által garantált biztonságos és egyenrangú keretben. Az érdekek nyíltan a felszínre kerülhetnek, reálisan megtárgyalhatóvá válnak, és a döntések végig a vitás felek kezében maradnak. Ha sikerül minden szükséges kérdésben megállapodni, akkor a bíróság felé már csak a házasság felbontása iránti kérelmet kell benyújtani a megállapodás tartalmának megfelelően. 

A mediációval a házasság egyszerűen és békés úton bontható fel. Legnagyobb előnye akkor van, ha közös gyermeke(ke)t is nevelnek, hiszen a szülői szerep egy egész életre szól, a válás után is kénytelenek a szülők együttműködni. Az együttműködés minősége pedig nemcsak saját, de gyermekeik nyugalma miatt is fontos. 

Hogy történik tehát a válás mediátorral? 

 1. A válni készülő felek egyike vagy mindketten együtt keresik meg a mediátort.  
 2. A mediátor mindkét féllel külön előkészítő beszélgetést tart, hogy megismerje a helyzetet és az igényeket. 
 3. Az előkészítés után kezdődik maga a mediáció, amely 1-3 hosszabb ülésből áll, melynek a végén megszülethet a megállapodás, ami csatolható a bírósághoz beadandó keresetlevélhez. A feleknek megvan a lehetőségük arra, hogy a megállapodás végső szövegét ügyvédjükkel egyeztessék. 
 4. A házaspár egyik tagja beadja az illetékes bírósághoz a házasság felbontását kérelmező keresetlevelet (ez jogi képviselet nélkül, közvetlenül is megtehető írásban, de akár személyesen is). 
 5. A felek megjelennek a bíróság előtt, és  egybehangzóan kérik a mediációs eljárásban kidolgozott egyezség jóváhagyását. 

Előnyei: 

 • közvetlen kontroll és döntés a válni kívánó felek kezében 
 • gyors – a tárgyalás folyamata akár már 2-3 alkalom után befejeződhet 
 • olcsó – a két fél közösen veszi igénybe a mediációt, amelynek díjai alacsonyabbak az ügyvédi díjaknál  
 • könnyebb lesz a jövőben is együttműködni 
 • a gyermekek érdekei is szem előtt maradnak
 • a mediátor figyel arra, hogy a felek reális vállalásokat foglaljanak a megállapodásba 

További információ, jelentkezés:  

Az alábbi elérhetőségeken vagy a Kapcsolatfelvétel gombra kattintva:

Telefon: +36705308489
Email: info@csikosdora.hu

A mediáció helyszíne: 1027 Budapest Frankel Leó út 6.