Nyugdíjba vonulás

Egyre inkább jellemző, hogy még aktív éveink során teszünk az öngondoskodás érdekében, hogy amikor már nem akarunk vagy nem tudunk dolgozni, akkor se csökkenjen jelentősen az életszínvonalunk. Véleményem szerint az öngondoskodás része az is, ha az idősebb éveinkre olyan szemmel is tekintünk, hogy milyen alapvető változásokat hoz majd testileg, lelkileg, céljainkat és lehetőségeinket tekintve. Vágyainkban és lehetőségeinkben is nagyon eltérőek vagyunk, és akárcsak aktív korunkban, úgy idősebben is egyéni módon tölthetjük meg napjainkat, éppen ezért érdemes ezt is tudatosan kezelni, és előre gondolkodni azon, hogy konkrétan a mi életünkben várhatóan milyen változásokat hoz majd a nyugdíjba vonulás.

A saját út megtalálása

Azt vallom, hogy túl kell lépni az időskorral kapcsolatos sztereotípiákon, amik vagy kiszolgáltatott, magányos képet vagy éppen túl pozitívra hangolt és sokaknak elérhetetlen, idősen is fitt, tehetős és társas kapcsolatokban bővelkedő képet festenek. A valóságot ugyan nem tudjuk teljesen kiszámítani előre, de tervezni, felkészülni és újratervezni lehet és fontos is, hogy életünk utolsó szakasza is a lehető legteljesebben alakuljon. Ennek a tervezésnek fontos eleme, hogy lelkileg kiegyensúlyozottan fussunk neki a személyiségfejlődésben is fontos lépcsőnek, melyet sokan – jogosan – krízisként élnek meg, elakadnak valamelyik ponton és úgy érzékelik, mintha nem is a saját életüket élnék, hanem egy a környezet által elvárt vagy erőltetetten színesre képzelt életet. 

Mikor és hogyan segíthetek? 

Ha szorongva tekint várható időskorára vagy éppen elszánta magát arra, hogy valakivel megbeszélje céljait és lehetőségeit, és megtalálja saját útját hozzá, akkor keressen meg, hogy néhány segítő beszélgetés alatt tisztázzuk érzéseit, hozzáállását, mert így könnyebb lesz döntéseket hozni és a változásokat elfogadni. 

Telefon: +36705308489 

Email:  info@csikosdora.hu