A facilitatív mediáció a felek közötti hatékony kommunikációt és egymás érdekeinek felismerését segíti azokban a témákban, amelyeket meg szeretnének vitatni.

A mediáció során – a jogi eljárásokkal ellentétben – a vitás felek saját döntéseik alapján juthatnak el a megállapodáshoz. Mediátorként pártatlanul segítjük a személyek közötti kommunikációt, irányítjuk a vita rendezésének folyamatát, de nem teszünk megoldási javaslatot. A személyek közötti vagy szervezeten belüli konfliktusok így várhatóan kisebb idő- és pénzráfordítással deríthetők fel és oldhatók meg.

A folyamat előkészítő beszélgetésekkel indul, és ha minden fél úgy dönt, hogy részt vesz a mediációban, akkor egy vagy több hosszú, kb. két-három órás tárgyalás következik. Ennek a végére juthatnak el a vitában álló felek a megegyezésig. Az általam képviselt mediációs irányzat szerint a felek közötti beszélgetést, egyezkedést segítem, facilitálom a felismerhető érdekek és szükségletek hangsúlyozásával. Mediációval hatékonyan oldhatók meg a családon belüli (pl válási vagy gyermekelhelyezési, a kamaszok és szüleik közti, örökösödési) konfliktusok vagy egyéb, személyek közötti (pl. gazdasági, munkaügyi) viták. Egy-egy vitás helyzet tisztázásán túl javulhat a felek közötti vagy a közösségen belüli kommunikáció és az együttműködési hajlandóság. A mediáció azonban nem csodaszer, nagyon elmérgesedett helyzetekben vagy az egyik fél teljes elzárkózása esetén nem használható. 

Mikor érdemes mediátorhoz fordulni?

Ha konfliktusának, vitás ügyének rendezését külső szakemberre szeretné bízni és úgy érzi, hogy a másik féllel együtt le tudnak ülni egy olyan beszélgetésre, ahol az együttműködést helyezik előtérbe a versengés helyett, mielőtt a konfliktus tovább fokozódik. Ha fontos, hogy a kapcsolat megmaradjon, de egymás között nem tudnak dűlőre jutni. Ha részt szeretnének venni a megoldással kapcsolatos döntésben, és nem akarják ezt kizárólag a bíróságra bízni.

A beszélgetés során nem a hibást keressük, hanem a jövő nyugalma érdekében segítjük az Önök megállapodását mediátortársammal együtt.