Krízis és megküzdés

A krízist a szakkönyvek olyan nehéz helyzetként definiálják, amikor egy váratlan és elkerülhetetlen esemény hatására a személy lelki egyensúlya felborul, mert a szokásos megküzdési módjai nem segítenek. A krízisben lévő ezt úgy éli meg, hogy élete a feje tetejére áll, minden összeomlik körülötte, és a megszokott módon már nem képes megoldani a problémáit, az alkalmazkodás meghaladja az erejét.

Krízist okozhat olyan külső körülmény, ami lélektanilag is megviseli az érintettet mint pl. a közeli hozzátartozó halála, betegsége, baleset, válás, munkahelyi gondok vagy a munkahely elvesztése. De nem kell feltétlen külső okot keresni az elviselhetetlenné váló lelki terhek mögött, hiszen a saját  személyiségünk vagy családunk, közösségeink teljesen természetes fejlődése során is akadnak megterhelő időszakok, amelyek nem is feltétlenül szerepelnek negatív címkével a fejünkben. Ilyen lehet a gyermek érkezése a családba, új otthon teremtése vagy költözés (különösen a külföldre költözés), felnőtt gyermek kirepülése a családi fészekből, pályaválasztás, a karrier begyorsulása vagy éppen a nyugdíjba vonulás kérdése. 

Ezek az események felborítják életünket, ám ha megfelelő támogatást találunk a környezetünkben vagy saját erőforrásainkat akár magunktól is újra tudjuk rendezni, akkor az első sokkon túl, idővel újra talpra állhatunk.

Krízis és megküzdés

Közös pont mindkét háttér esetén, hogy ezek az események felborítják életünket, ám ha megfelelő támogatást találunk a környezetünkben vagy saját erőforrásainkat akár magunktól is újra tudjuk rendezni, akkor az első sokkon túl, idővel újra talpra állhatunk. Sőt, tudatosan visszatekintve a krízis időszakára, később azt láthatjuk, hogy éppen az hozott komoly fejlődést életünkbe, ami óriási törést is jelentett egyben. A sikeres megküzdésre való törekvés és a fókuszált feldolgozás olyan pozitív változásokat nyútjhat, ami a ránk nehezedő terhet lassanként lelki energiává, tartalékká alakítja át. 

Mikor és hogyan segíthetek? 

Az akut krízis idején a segítő beszélgetés támaszként szolgál, és a probléma hatékony megoldásához tartó eligazodásban is segít mint ún. krízisintervenciós eszköz, és biztonsággal felmérhető az is, ha más segítő szakember segítségére van szükség. 

A krízis első, intenzív szakaszának elmúltával pedig az átélt események és a megküzdés pozitív hozadékainak felismerésében tud segíteni a néhány alkalmas fókuszált beszélgetés, amikor objektíven, de megértően és a pozitív, megoldásfókuszú jövőképpel együtt vesszük sorra a kliens előtt álló vagy éppen már bejárt lehetőségeket és utakat. 

 Telefon: +36705308489 

Email: info@csikosdora.hu