Családi mediáció

Természetes, hogy családi kapcsolataink fontosak a számunkra, mint ahogy az is, hogy egy családban is vannak konfliktusok. Van, hogy kisebbek, van, hogy nagyobbak. Ezek rendezése   sokszor családon belül, külső segítség nélkül is sikerül. Ha azonban a vita annyira elfajult vagy sokadik próbálkozásra sem működnek a beszélgetések, akkor érdemes független közvetítő, mediátor segítségét igénybe venni. 

Milyen problémák esetén szoktak családi mediátorhoz fordulni? 

"Vannak életre szóló kapcsolataink. Ha ezek egy konfliktus miatt el is halványodnak, attól még megmaradnak és hatnak ránk. Kézbe lehet venni a rendezésüket egy nyugodtabb, békésebb életért."

További információ, időpontegyeztetés: 

Csikós Dóra 

Telefon: +36705308489 

Email: info@csikosdora.hu 

Hogyan zajlik a családi mediáció? 

Általában az egyik családtag kezdeményezi a közvetítő bevonását. A vele történő előkészítő beszélgetés után minden érintett családtaggal felvesszük a kapcsolatot, és ha beleegyeznek a mediációba, akkor velük is előkészítő beszélgetések zajlanak. Ha a konfliktus mediálható, akkor ezután egy vagy több közös ülés következik, ahol minden érintett részt vesz, és a mediátorok által biztosított keretben megbeszélik azokat a kérdéseket, amelyeket fontosnak tartanak az előrelépéshez. Ha sikerül közös megoldásokat elfogadni, akkor megállapodás is születik, amely a jövőbeni kapcsolattartás és a közös döntések alapja lehet. 

A mediáció ereje abban rejlik, hogy az álláspontok hátterében lévő, eddig elbújtatott vagy fel nem ismert szükségletek kimondhatók lesznek, ezekből lehet kiindulni. A folyamat a jövőre irányul, nem a hibást keressük, hanem egy élhető, fenntartható megoldást, amely mind a két fél igényeit kielégíti. 

Válási mediáció esetén a házasság bírósági felbontásához szükséges megállapodást készítünk, így mindenképpen szót kell ejteni a szülői felügyeleti jogról, a kapcsolattartás módjáról, a gyermektartásról, a lakáshasználati jogról és a házastársi tartásról. Ha van közös gyermek, akkor ő ugyan általában nem vesz részt a mediácóban, de igényeinek megjelenését és érvényesülését biztosítani kell.