Betegség a családban

Egy súlyos betegség diagnózisa vagy egy maradandó egészségkárosodás nem csak a beteg, hanem az egész család életére hatással van, még akkor is, ha közvetlenül nem érintett mindenki a beteg ápolásában, támogatásában. Azért emeltem ki külön ezt a témát, mint a segítő beszélgetések egy lehetséges fókuszát, mert hospice önkéntesként és az életvégi tervezés civilszervezeti képviselőjeként komoly tapasztalatot szereztem arról, hogy hogyan éli meg a súlyos és/vagy krónikus betegség diagnózisát a család, az egészségügyi ellátást végzők és a tágabb környezet. 

A komoly, hosszan tartó betegség hirtelen forgatja fel az életet, és nagyon ritkán vagyunk erre felkészülve, hiszen életünk nagy részében azzal számolhatunk, hogy nem a betegeskedésre, hanem éppen az egészségünk teljességére lehet majd figyelni. A családok egyéni módon reagálnak a betegség okozta krízisre. Ha vannak bevált megküzdési módjaik, akkor van hova nyúlni, ha viszont nem találkoztak még hasonlóan súlyos krízissel vagy nem elegendőek a korábbi megoldások, akkor érdemes külső segítséget kérni. Ez a segítség többszintű lehet, és sokszor a fizikai tünetekre, a társas és anyagi hatások kiegyesúlyozására korlátozódik. Egy elhúzódó állapot azonban komoly lelki terheket is ró a betegre és szeretteire, ezért tartom fontosnak, hogy a súlyos beteget ápoló család bizonyos időszakokban lelki támogatást kapjon. 

Mikor és hogyan segíthetek?

Az, hogy ez a támogatás velem folytatott néhány alkalmas segítő beszélgetés vagy más szakember által vezetett pszichoterápia keretében valósul meg, a helyzet súlyossága, az adott személy terhelhetősége és megküzdési képességei, valamint egyéb pszichés terhek jelenléte döntheti el. A fókuszált beszélgetések elegendőek lehetnek ahhoz, hogy rejtett erőforrásokat hozzanak elő és átbillentsék a segítséget kérőt egy stabilabb egyensúlyba, mert képessé válik arra, hogy a vállán vigye a korábban elviselhetetlennek megélt helyzetet. Viszont kifejezetten szeretném hangsúlyozni, hogy ha a segítő beszélgetés nem képes megfelelő professzionális lelki támaszt nyújtani, akkor is fontos lépcsőfok lehet más segítő szakemberek felé. 

Ha úgy érzi, hogy kipróbálná ezt a fajta lelki támogatást, akkor keressen meg. 

Telefon: +36705308489 

Email: info@csikosdora.hu