Csikós Dóra

Mentálhigiénés szakember és mediátor vagyok. Mindkét területen az a fontos számomra, hogy segítsek egy-egy nehéz témáról beszélni, esetleg egy tabu káros hatását feloldani. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a nehézségekkel való nyílt szembenézés hozadéka a személyiség fejlődése, erősödése lehet, ha megfelelő támogatás áll a rendelkezésünkre. A szenvedést, a konfliktust nem mindig tudjuk elkerülni, de ha tudatosan keressük a lehetséges megoldásokat, akkor újra egyensúlyba kerülhetünk. Mind az egyéni segítő beszélgetések, mind a vitarendezés során az a feladatom, hogy ezekhez a megoldásokhoz segítsek megtalálni a saját utakat és erőforrásokat. 

1998-ban a Külkereskedelmi Főiskolán szereztem nemzetközi kommunikáció szakos diplomát angol-német nyelvpárosítással, és 2014-ig marketingkommunikációs területen dolgoztam. 

2014. és 2016. között a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének Mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakképzését végeztem el, itt tanultam meg az elméleti alapokat a mentálhigiénés segítő beszélgetésekhez. A teljeskörű életvégi tervezés koncepciójának egyik itthoni bevezetőjeként és hospice önkéntesként sok tapasztalatot szereztem az életvégi időszak kérdéseiről betegek és családjuk, illetve az őket ellátó szakemberek mellett. Néhány évvel ezelőtt önkéntesként kezdtem el vezetni az Életvégi Tervezés Alapítványt, amely ma már a Magyar Hospice Alapítvány szemléletformáló programjaként működik. 

A Semmelweis Egyetem három féléves Közösségi és családi mediációs szakképzésén 2022. elején diplomáztam, hogy  mediátorként is segíthessem a konfliktushelyzetek megoldását. (Igazságügyi Minisztérium Közvetítői névjegyzék nyilvántartási szám: T/003305.) Mind közösségi, mind családi mediátorként a facilitatív mediációs irányzatot képviselem, ahol a felek valós érdekein alapuló megállapodására törekszünk, az elsődleges cél a kommunikáció elősegítése, javítása.

Jelenleg segítő beszélgetéseket és vitarendezést, mediációt vállalok, valamint facilitált csoportos beszélgetéseket tartok mediáció, konfliktuskezelés és mentális egészség témában. Folyamatosan képzem magam segítő szakemberként.

Két kamasz gyermekem van, szabadidőmben szeretek olvasni, kirándulni és a barátaimmal, családommal kikapcsolódni.