Csikós Dóra

Mentálhigiénés szakember és mediátor vagyok. Mindkét területen az a fontos számomra, hogy segítsek egy-egy nehéz témáról beszélni, esetleg egy tabu káros hatását feloldani. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a nehézségekkel való nyílt szembenézés hozadéka a személyiség fejlődése, erősödése lehet, ha megfelelő támogatás áll a rendelkezésünkre. A szenvedést, a konfliktust nem mindig tudjuk elkerülni, de ha tudatosan keressük a lehetséges megoldásokat, akkor újra egyensúlyba kerülhetünk. Mind az egyéni segítő beszélgetések, mind a vitarendezés során az a feladatom, hogy ezekhez a megoldásokhoz segítsek megtalálni a saját utakat és erőforrásokat. 

A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének Mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakképzését végeztem el, itt tanultam meg az elméleti alapokat a mentálhigiénés segítő beszélgetésekhez. A teljeskörű életvégi tervezés koncepciójának egyik itthoni bevezetőjeként és hospice önkéntesként nagyon sok tapasztalatot szereztem az életvégi időszak kérdéseiről betegek és családjuk, illetve az őket ellátó szakemberek mellett. Néhány évvel ezelőtt önkéntesként kezdtem el vezetni az Életvégi Tervezés Alapítványt. A mai napig fontos része életemnek az alapítvány és a lelki vagy gyakorlati támaszra szoruló emberek segítése.

A Semmelweis Egyetem Közösségi és családi mediációs szakképzését is elvégeztem, hogy  mediátorként is segíthessem a konfliktushelyzetek megoldását. (Igazságügyi Minisztérium Közvetítői névjegyzék nyilvántartási szám: T/003305.) Mind közösségi, mind családi mediátorként a facilitatív mediációs irányzatot képviselem, ahol a felek valós érdekein alapuló megállapodására törekszünk, az elsődleges cél a kommunikáció elősegítése, javítása.

Emellett fontos küldetésemnek tartom a mentálhigiénés és mediációs szakma tágabb körben történő megismertetését, ezért szívesen vállalok ismeretterjesztő előadásokat, interjúkat, és írok szakmai cikkeket. Ebben sokat segít, hogy korábban a Külkereskedelmi Főiskolán szereztem nemzetközi kommunikáció szakos diplomát és egy ideig marketingkommunikációs területen is dolgoztam. 

Jelenleg segítő beszélgetéseket és vitarendezést, mediációt vállalok, valamint ismeretterjesztő előadásokat, műhelyeket tartok mentális egészség illetve konfliktuskezelés témában. Folyamatosan képzem magam segítő szakemberként.

Két kamasz gyermekem van, szabadidőmben szeretek olvasni, kirándulni és a barátaimmal, családommal kikapcsolódni.