Könyvek az élet végességéről

Mivel életvégi tervezéssel foglalkozom már több, mint 8 éve, ezért rengeteg könyvet olvastam a halálról, és bár a barátaim ezzel tisztában vannak, ennek ellenére, még az ő szemük is elkerekedik, amikor elkezdik böngészni az irodai könyvespolcomat. Ebből a sok hasznos, érdekes és néha nehéz olvasmányból hármat szeretnék most ajánlani, amik szerintem a nyári könnyed regény mellett is megférnek a medence partján, és talán nem ismertek széles körben.  

Az első egy olyan alapmű, amiben egy amerikai sebész, Atul Gawande meséli el orvosi és emberi oldalról is, hogy milyen öregkorra és életvégi időszakra számíthatunk (persze USA-beli keretek között). Ami megkapó ebben a leírásban számomra az az, hogy saját édesapjának halálos betegségét, saját családjának történetét is szerepelteti benne. Láthatjuk, hogy az orvos édesapa nincs belekényszerítve kijárt utakba, maga dönthet arról, hogy mit kezd a végzetes diagnózissal, és úgy próbálja folytatni megszokott életét, hogy közben mindvégig szem előtt tartja, hogy mi vár rá hamarosan. A tanulság számomra már akkor is az volt, hogy a megfelelő és széleskörű tájékozottság rendkívül fontos, de hátrébb lépve egyet, ehhez szükséges az is, hogy nyitottan és elfogadóan tudjunk beszélni a saját végességünkről. (Atul Gawande: Mert egyszer meghalunk)   

A második könyv a gyászfeldolgozó csoportok egyik hazai elterjesztőjének, Singer Magdolnának a könyve, aki személyes történeteken keresztül, a társadalom torzításait letéve mutatja be, hogy milyen a gyászolók élete. Ezzel azt is lehetővé teszi, hogy a lehető legjobb módon tudjuk segíteni azokat a barátainkat, ismerőseinket, akik elveszítették szerettüket. Ír gyászkísérési tapasztalatairól és közben megosztja azokat a saját élményeit is, amelyek ezen az úton benne a halál és gyász kapcsán felmerültek. Nekem legjobban az a rész tetszik, amit a különböző veszteségek (özvegység, gyermek elvesztése, nem érkező babák, öngyilkosság) kapcsán mond, mert rengeteg egyéni történetbe enged bepillantást, mégis olyan finomsággal nyúl a témához, hogy csak tanulni lehet belőle, megijedni nem. (Singer Magdolna: Gyászkísérés 

A harmadik könyvvel kissé részrehajló vagyok, mivel ennek a kötetnek az egyik interjúalanya voltam, de inkább amiatt ajánlom, mert a szerző, Szigeti Kata szinte laikus, de mégis eltökélt kíváncsisággal és bátorsággal fordul az alanyai felé. Saját önismereti útjának részeként alkotta meg ezt a könyvet, melyben öt nő beszél arról, hogy milyen a személyes és szakmai kapcsolódásuk a halálhoz. Az előszót és utószót ki ne hagyjátok, Kata motivációja és fontos tanulságai derülnek ki belőle. (Szigeti Kata: Halálközeli beszélgetések az életről

Azért nem kell félni, olvasásban mindenevő vagyok, igyekszem majd könnyedebb témákból is gyűjteni. Ha bármi kérdésetek van vagy szívesen foglalkoznátok az életvégi kérdésekkel, keressetek az info@csikosdora.hu címen vagy a +36705308489-es számon.