Egy krízis vagy nehezebb élethelyzet kapcsán sokunknak szüksége lehet professzionális lelki támogatásra. De mikor menjünk pszichológushoz, pszichiáterhez és mikor segíthet kimozdulni a mélypontról egy néhány alkalmas segítő beszélgetés? Ebben a cikkben a különböző lelki segítő szakmákat gyűjtöttem össze, rövid leírással arról, hogy ki miben tud támogatást adni.

Sok ember jól megvan lelkizés nélkül, vagy észre se veszi, és már meg is beszélte aktuális bajait a párjával, legjobb barátjával vagy a naplójával. Bizonyos szempontból szerencsés ez a véglet, hiszen mindig épp annyi gőzt ereszt ki az illető, hogy a mindennapokban ne maradjon benne semmi feszültség, de ez csak addig van így, amíg nem történik valami komoly baj. A másik véglet, aki folyton fejleszti az önismeretét, terápiába, csoportba vagy egyénibe jár, mindegy is, csak folyamatosan tudjon foglalkozni a lelkével, az érzelmeivel. Ez a szélsőség is hordoz előnyöket, hiszen a fejlett önismeret meghálálja magát akkor is, ha éppen minden nyugodt az életben, egyre magabiztosabb az ember, egyre jobban értékeli önmagát, ami ad egyfajta szabadságot is. 

A két véglet között állnak azok, akik egy krízis vagy nehezebb élethelyzet kapcsán igényelnek egy időre professzionális lelki támogatást vagy életük egy pontján fontosnak tartják mélyebben megismerni önmagukat. Sokan keresnek meg ilyen helyzetben az ismerőseim, barátaim közül, és kérik, ajánljak a lelki problémáikhoz illő segítőt. A leggyakrabban egyből az hangzik el, hogy ajánljak egy jó pszichológust nekik. Van, hogy valóban a pszichológus az első segítő pont, de sokszor néhány mondat után kiderül, hogy nem pszichológusra van szükség, mert csak egy konkrét témában szeretnének előrelépni vagy éppenséggel már jóval komolyabb a baj, és esetleg gyógyszeres kezelésre is szükség van. Sokszor még mindig szégyellik az emberek, ha lelki kérdésekben van szükségük támaszra, a mentális betegség pedig egyenesen tabutéma, pedig nagyon hasznos ebben is tisztán látni. 

Lelki segítők és témáik

Ezzel a céllal gyűjtöm most össze a legáltalánosabb jellegű lelki segítőket és azt, hogy ki miben tud támogatást adni:

1. Ha jól körülírható lelki elakadások miatt keresünk segítő szakembert, akkor a témától függően számos lehetőségünk van:

  • pályaválasztási tanácsadás karrierválasztáskor, továbbtanulás előtt
  • párterápia – párkapcsolati gondok esetén
  • coach – általában a hivatással, karrierrel kapcsolatos kérdésekben
  • segítő beszélgetés mentálhigiénés szakemberrel – akivel sokféle kérdés, kihívás beszélhető át fókuszáltan 
  • családkonzultáció – ha a családi egyensúly billent meg
  • gyászfeldolgozó csoport vagy gyásztanácsadó – haláleset feldolgozásához
  • lelkipásztor, pap – nem csak spirituális, hanem bármilyen életvezetési kérdésben is megkereshető

2. Ha kifejezetten súlyos problémával nézünk szembe, ami mindennapi működésünket is akadályozza, akkor forduljunk a lélek működését még alaposabban ismerő, pszichoterápiát is használó szakemberekhez: 

  • pszichológus – eddig általánosságban véve beszéltünk róluk, de ők is többféle irányban tanulnak tovább, többféle módszerrel és helyen tudnak segíteni. Az alapképzés és mesterképzés az egyetemek bölcsészettudományi karán történik, a szakképzések szerteágazóbb hátterűek. A legnagyobb tudásanyagot és tapasztalatot lefedő végzettség a tanácsadó- illetve a klinikai szakpszichológus, előbbi alapvetően egészséges emberek lelki gondjaival, utóbbi a lelki működések rendellenességeivel foglalkozik. A klinikai szakpszichológusok további módszerspecifikus képzés után válhatnak pszichoterapeutákká. 
  • pszichiáter – ők szakorvosok, tehát általános orvosi képzés után pszichiátriai szakvizsgát tesznek, és ha a gyógyszeres gyógyítás mellett pszichoterápiával is akarnak foglalkozni, akkor módszerspecifikus képzést is elvégezhetnek, akárcsak a klinikai szakpszichológusok. 

"A mentálhigiénés segítő beszélgetés célja lehet például a lelki egészség megőrzése, a prevenció vagy a fejlődés ösztönzése is. Lelki jóllétünk, a fizikaihoz hasonlóan, törődést igényel és meghálálja a beletett munkát."

A szakemberekben közös, hogy mindenki a saját a kompetenciahatárán belül dolgozik, tehát ha olyan ember kerül hozzájuk, akinek más specialista jobban tud segíteni, akkor továbbküldik őt az adott területre. Akár egy konkrét kérdéssel, akár kevésbé pontosan körülírható érzésekkel, tünetekkel futunk neki a segítségkérésnek, fontos szempont, hogy megtaláljuk azt a szakembert, akiben bízni tudunk, és akinek mind a stílusa, mind pedig szakértelme megfelel számunkra az adott helyzetben. 

Mentálhigiénés segítőként számos krízisben, illetve életviteli változásban tudok segíteni megtalálni az egyéni megoldásokat és az erőforrásokat, és szakmai tanulmányaim szerint egyfajta kapuőrként is működök, azaz segítek felismerni az enyhébb vagy komolyabb mentális problémákat, és a megfelelő helyre irányítani az érintetteket.